Барвники

Барвники

Барвники – це забарвлені органічні сполуки, що синтезуються рослинами та живими організмами (природні барвники), або отримані методами органічного синтезу (синтетичні) та застосовуються для надання бажаного кольору різним виробам.

Натуральні харчові барвники – це речовини, добуті фізичними методами із рослин та об’єктів тваринного походження; це суміш каротиноїдів, антоціанів, флавоноїдів, хлорофілу та інших натуральних компонентів рослин, наділених пігментами.

Сировиною для натуральних барвників можуть бути ягоди, квіти, листя, коренеплоди, тощо. Кількість їх у сировині дуже незначна. Завдяки новітнім досягненням сучасні технології дозволяють отримувати барвники із заздалегідь визначеними властивостями та їх максимальною концентрацією.

Сьогодні виробники забарвлених харчових продуктів пропонують такі відомі натуральні барвники:

  • Кармін E120
  • Каротеноіди E160a; E160c; E161b
  • Куркумін E100
  • Мідний комплекс хлорофіла/-ина E141
  • Хлорофіл/-ін E140
  • Антоціани E163
  • Карамель E150a-d
  • Вугілля E153
  • Діоксид титану E171

Синтетичні харчові барвники – це органічні сполуки, що не зустрічаються в природі, тобто штучно створені. Такі барвники, на відміну від природних, термічно стійкі, дають яскраве та стійке забарвлення, біологічно неактивні, до їх складу не входять ні смакові речовини, ні вітаміни.

  • Кармуазин E122
  • Чарівний червоний E129
  • Понсо 4R E124
  • Жовтий «Сонячний захід» E110
  • Тартразин E102
  • Чорний блискучий E151
  • Коричневми HT E155
  • Синій патентований V E131
  • Синій блискучий E133
  • Хіноліновий жовтий E104

Окремою групою барвників є фарбуючі харчові продукти, концентрати соків з овочів та фруктів, а саме:

– Виноград;

– Чорна морква;

– Бузина;

– Аронія;

– Сік буряка;

– Паприка;

– Морква;

– Корінь куркуми;

– Шпинат;

– Кропива.

Барвники широко використовуються практично у всіх сферах харчової промисловості, а також у фармацевтиці та виробництві побутової хімії, косметики.