Харчові ароматизатори

Харчові ароматизатори

Харчові ароматизатори – це запашні речовини (препарати та окремі натуральні, ідентичні натуральним, синтетичні ароматизатори), які використовуються у виробництві харчових продуктів та напоїв у невеликій кількості з метою надання готовим продуктам специфічного аромату. Використовувались ароматизатори з давніх часів. Для надання аромату воді використовували трояндову олію, коптили м’ясо та використовували різні спеції та трави під час приготування продуктів харчування ( напр. корицю, ванілін, куркуму, перець, базилік тощо)

Багато ароматичних речовин зустрічається в природі. На сьогоднішній день знайдено та опубліковано більш 7 000 назв ароматичних сполук знайдених в продуктах харчування.

Харчові ароматизатори поділяються на три категорії:

  • натуральні ароматизатори;
  • ідентичні натуральним;
  • синтетичні ароматизатори.

Натуральні ароматизатори – виготовляють фізичним способом (пресування, екстракція і т.п.) та з допомогою ферментації виключно з натуральних продуктів.

Ідентичні натуральним (ЄС) – такі ароматизатори виготовляють хімічним синтезом (хімічна сполука зустрічається в природі). Це ми можемо побачити на прикладі ваніліну.

Синтетичні ароматизатори – виготовляють хімічним синтезом ( наявність в природі хімічної сполуки не доведена).

Ароматизатори можуть бути рідкими та порошкоподібними. Залежно від того, який розчинник використовується: пропіленгліколь, триацетин, рослинні олії, бензиловий спирт, етиловий спирт, ароматизатори поділяються на водо- та жиророзчинні.

Порошкоподібні ароматизатори можуть бути нанесені на носії – сіль, мальтодекстрин, модифікований крохмаль, борошно, глюкозу, лактозу, гуміарабік або випускатись в капсульованому вигляді. Капсульовані ароматизатори – ароматична частина міститься в оболонці, яка надає підвищену стійкість ароматизатору під час зберігання та технологічної обробки.

Над кожним ароматом для його неповторності працюють флейвористи, які можуть надати специфічний смаковий відтінок, наприклад, полуниці (зелений, стиглий, мармеладний і т.п.).

Обираючи ароматизатори слід обов’язково звернути увагу на розчинність ароматизаторів (водо- чи жиророзчинні), на їх термостійкість. Оцінка якості ароматизатора можлива лише в кінцевому продукті.

Ми пропонуємо широкий вибір натуральних, ідентичних натуральним та синтетичних ароматизаторів провідного світового виробника- компанії Symrise.

Ароматизатори для кондитерської промисловості:

  • ванільні, вершково-ванільні;
  • фруктово-ягідні (вишня, полуниця, яблуко, суниця, чорниця, лісова ягода, виноград, білий виноград тощо);
  • молочні, вершкові, шоколадні (молоко, вершки, масло-вершки, топлене молоко, шоколад, чорний шоколад тощо);
  • аромат тропічних фруктів (ананас, банан, апельсин, ківі, мамей, маракуйя, грейпфрут тощо);
  • лікерні (ромовий, абсент, вишневий лікер);
  • горіхові (аромат фундука, грецький горіх, мигдальний, кокос, кокос-вершки);
  • кавові та медові (кавовий, капучіно).

Ароматизатори для алкогольних та безалкогольних напоїв:

  • аромати для алкогольних напоїв ( джин, ром, текіла тощо);
  • для слабоалкогольних напоїв, широка лінійка фруктових ароматів (ром, бренді, джин – апельсин);
  • фруктові аромати для безалкогольних напоїв ( апельсин, емульсія екзотик, грушевий, яблучний, журавлина, лайм, м’ята-лимон, тощо);
  • чайні (різні види зеленого чаю, чорний чай, квітковий чай);
  • найбільш популярні ( кола, буратіно, лимонад, дюшес, квас).

Ароматизатори для снекової та гастрономічної продукції:

  • м’ясні (яловичина, баранина, барбекю, свинина з хроном, копченості, холодець з хроном, шашлик, салямі і т. п.)
  • рибні та морепродукти (різні види риби та ікри, креветка, краб тощо)
  • овочеві та грибні, пряні трави (паприка, помідори, маслини, гриби з сметаною, білий гриб, різні види цибулі, часник, гірчиця, середземноморські трави тощо)
  • сирні (сир вершковий, сир Чеддер, сир копчений тощо);
  • смако – ароматичні добавки різних кухонь світу ( Італійська – піца, пармезан, оливковий; Франція – французький крем, соус бешамель, прованський тощо)

Ароматизатори для молочної промисловості:

  • ванільні, ванільно-вершкові аромати;
  • фруктово-ягідні аромати та аромати тропічних фруктів;
  • молочні, вершкові та кавові аромати.

Ароматизатори для масложирової промисловості:

  • молочні, вершкового масла, вершкові аромати;
  • ароматизатори гірчиці, пряно-овочеві.